Reconstructieve chirurgie: wanneer wordt het gedekt?

Gepubliceerd op : 29 december 20212 min leestijd

Veel mensen hebben hun fysieke integriteit teruggekregen door reconstructieve chirurgie. Het is vooral bedoeld om een lichaamsdeel te herstellen dat bij een ongeval beschadigd is geraakt. Dit type operatie kan vrij duur zijn. In dit geval is het belangrijk te weten welke soorten chirurgie door de sociale zekerheid en de ziektekostenverzekering worden gedekt.

Het verschil tussen cosmetische chirurgie en reconstructieve chirurgie!

Alvorens de vergoeding te kennen die u kunt krijgen door deze operaties uit te voeren, is het belangrijk het verschil te kennen tussen cosmetische chirurgie en reconstructieve chirurgie. De vergoeding hangt grotendeels af van het soort operatie dat u ondergaat. Voor cosmetische chirurgie verwijst dit naar alle ingrepen die worden uitgevoerd om een persoon comfortabeler te maken door zijn uiterlijk te verbeteren. Het wordt vaak niet vergoed door de sociale zekerheid. De reconstructieve chirurgie daarentegen heeft tot doel het lichaam te herstellen na een verwonding of een ongeval. Het kan ook een operatie zijn die wordt aangevraagd na een trauma of de verwijdering van een tumor.

Reconstructieve chirurgie: een gedekte operatie!

Aangezien reconstructieve chirurgie een operatie is waarmee het lichaam na ernstig letsel weer kan worden opgebouwd, wordt zij gedekt door de ziektekostenverzekering en de sociale zekerheid. Niettemin moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om gedekt te zijn. De operatie moet namelijk worden uitgevoerd door een plastisch chirurg en in een openbaar of gecontracteerd ziekenhuis. De vergoeding dekt de kosten van de operatie en de anesthesie. Niet alle operaties komen echter voor terugbetaling in aanmerking. Hiervoor moet u van tevoren een aanvraag indienen om te weten of het soort operatie dat u ondergaat, gedekt is. Om meer garanties te hebben, kunt u zich inschrijven bij onderlinge verzekeringsmaatschappijen die voordeliger zijn.

Voorbeelden van terugbetaalde reconstructieve chirurgie!

De meeste interventies na lichamelijk letsel worden, afhankelijk van het geval, geheel of gedeeltelijk terugbetaald. In dat geval kunt u bij uw verzekeraar navragen welke procedures kunnen worden vergoed. Je hebt een borstverkleining, die pijnlijke borsten bij vrouwen behandelt. Er is ook een borstreconstructie, een operatie om de borsten van een vrouw te herstellen en hun fysieke integriteit te herstellen. In sommige gevallen kan ook een kaakchirurgie worden uitgevoerd als uit onderzoek is gebleken dat er een kauwprobleem is.

 

Wat zijn de effecten van botulinezuur op de huid?
Cosmetische chirurgie: welke voorzorgsmaatregelen moeten vóór een operatie worden genomen?

Plan du site